Sail away with me…

Als beleidsadviseur bij een gemeente heb je soms de complexe taak om te proberen de meningen van een groot aantal ambtenaren, politici, burgers en ondernemers op één lijn te krijgen.

Zo mocht ik mij een aantal maanden geleden buigen over het vraagstuk ‘de bruine vloot’. Begrijp me niet verkeerd. De bruine vloot is op zichzelf geen vraagstuk, maar wel het feit dat de schippers van deze prachtige historische schepen graag zouden zien dat de lasten wat naar beneden zouden gaan en de faciliteiten op sommige punten zouden worden verbeterd.

Er was heel rijtje wensen binnengekomen bij de burgemeester. Een lieftallige schippersvrouw had zich het lot van de schippers aangetrokken en was in de pen geklommen. Op opbouwende doch kritische wijze bracht zij naar voren wat er volgens haar beter kon. En dat nam onze burgervader zeer serieus. Hij bracht de verantwoordelijke wethouders en ambtenaren bij elkaar om erover van gedachten te wisselen. Zo kwam het dat ik, als beleidsadviseur City- en Regiomarketing, ook in zijn kamer werd uitgenodigd.

Na het overleg, waarbij de wensen stuk voor stuk werden doorgenomen, kwamen we tot de conclusie dat dit niet zo 1, 2, 3 in te willigen was. Er moest op ieder van de punten overleg worden ingepland met de betrokken ambtenaren. Regelingen moesten erop nageslagen worden en eerder genomen besluiten moesten worden gerespecteerd of beargumenteerd worden gewijzigd. Het resultaat van al dat overleg moest een adviesnota voor het college opleveren. Een hele klus, omdat de wensen nogal uiteenlopend van aard waren. Waar beleg je dan een dergelijk traject? Je raadt het al…… de eer was aan mij…..

Of het nu onder het kopje ‘marketing’ valt of niet, iemand moest die noot kraken. En ik hou wel van een puzzeltje. Een intensief traject volgde waarbij recht moest worden gedaan aan de wensen van de schippers, de relatie tot andere verzoeken, de begroting van de gemeente, de eerder opgestelde besluiten rondom de bruine vloot, de politieke en publieke opinie en de kennis en ervaring van de betrokken ambtenaren. Ik ben ten slotte nog maar een groentje in gemeenteland. Dit was pas de tweede adviesnota die ik überhaupt schreef in mijn arbeidzame leven :-).

Een aantal maanden later werd de adviesnota vastgesteld in het college. Inmiddels is hij gepubliceerd en de reacties zijn positief. Aan de meeste van de wensen hebben we kunnen voldoen en de schippers zijn (voor zover ik gehoord heb) tevreden met het resultaat. De gratis winterligging voor Kamper schippers vormde de kroon op de nota. Kost dat de gemeente geld? Ja, natuurlijk. Maar het levert de stad ook zoveel op. Kampen is een hartelijke Hanzestad aan het water. Dat is onze positionering. Het stadsfront aan de IJssel, met de mooie herenhuizen, de prachtige brug en de historische schepen, vormt het perfecte visitekaartje. De viermasters, die ’s avonds verlicht aan de kade liggen, vervullen zelfs deze Zwollenaar met trots. Dit moeten we koesteren. Dit is het DNA van Kampen en daarom is het goed om te stimuleren dat ook in de winter de kade vol ligt met deze kunstwerken op het water.

Dit weekend vindt het evenement Sail Kampen plaats. Ik mocht vrijdag de vlootschouw meemaken vanaf een schip dat te gast was in Kampen. Wat een ervaring was dat! Talloze schepen voeren Kampen binnen en verrasten inwoners en toeristen met een kleurrijk historisch spektakel op het water. Het was de voorbode van een Paasweekend vol avontuur, muziek en gezelligheid. Vandaag is de laatste dag dat je nog kunt genieten van alles wat Sail Kampen te bieden heeft. Meer informatie vind je op http://www.sailkampen.nl.

Ben je niet in de gelegenheid om te komen? Niet getreurd, want Kampen is het hele jaar een bezoek waard. Laat je verrassen in de Hartelijke Hanzestad aan het water!

Liefs,

Miranda

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s